VAN EI TOT KIPFILET

Hieronder vind u de processen “van ei tot kipfilet”
Wilt u meer weten, klik dan op het proces om verder te lezen.

Mester

Niet lang nadat ze zijn uitgekomen, verhuizen de eendagskuikens van de broederij naar de mester. Deze zorgt dat ze in zo’n zes weken uitgroeien tot kuikens die geschikt zijn voor de slacht. De mester ziet het als zijn missie de kuikens zo goed mogelijk te verzorgen. Dat betekent: voldoende voer en water van goede kwaliteit en goede beluchting. Daarnaast houdt de mester de gezondheid van de dieren goed in de gaten. Dit gebeurt in samenwerking met een dierenarts. Eventuele ziekteverschijnselen worden bestreden. Exportslachterij Clazing koopt kuikens in bij meerdere inkooporganisaties. Dat gebeurt op basis van contractuele afspraken. Zo zijn wij ervan verzekerd dat we elke week voldoende kippen binnenkrijgen.

Na zes weken zijn de kuikens klaar voor transport naar Exportslachterij Clazing. Bij de mester blijft alleen een lege stal over, die een paar dagen later weer klaar is voor nieuw gebruik. Voordat het koppel bij ons binnenkomt, vindt er al een eerste kwaliteitscontrole plaats. Dit gebeurt op basis van het VKI-formulier (Voedsel Keten Informatie). De mester vult hierop in uit hoeveel kuikens het koppel bestaat, hoeveel er tijdens het groeiproces zijn overleden, wat voor voer ze hebben gehad en of ze medicijnen en inentingen hebben gehad.