Hieronder vind u de processen “van ei tot kipfilet”
Wilt u meer weten, klik dan op het proces om verder te lezen.
Broederij
Een ei. Dat is waarmee ons productieproces begint. In de broederij wordt dit in zo’n drie weken uitgebroed. Broederij Lagerwey in Lunteren is een van de bedrijven waar dit gebeurt. Nadat het vermeerderingsbedrijf de eieren heeft afgeleverd, worden ze op laden in de voorbroedmachines geplaatst. 57.000 eieren passen er in zo’n machine. Aangezien Lagerwey er 110 heeft, is er plek voor meer dan zes miljoen eieren.Na achttien dagen is duidelijk of de eieren bevrucht zijn. Met een schouwmachine, volledig automatisch dus, wordt gekeken of er een embryo in zit. De bevruchte eieren gaan naar de uitkommachine. Na drie dagen komen ze uit. In een tijdspanne van zo’n 24 uur verschijnen er vele duizenden kuikens.
- Mester
- Vertrek bij mester, aankomst bij clazing
- Keuren levende kip
- Slachten
- Plukken
- Keuren geslachte kip
- Koelen
- Delenlijn
- Negen-delen-lijn
- Invriezen
- Inpakken